Wonen en regisseur

Alles over wonen

Vijf tips voor moeilijk opstaan

Je ziet het om je heen wel eens of bij jezelf wanneer je ouder wordt. Bij mensen die wat ouder worden of last hebben van rugklachten, dan is het lastiger om bijvoorbeeld uit je stoel te komen. Dit kan vervelend zijn voor de persoon zelf. Ook kan dit gevaarlijk zijn. Zo een persoon kan bijvoorbeeld vallen of de rug kan helemaal vast zitten. Deze kunnen nare gevolgen hebben. Het opstaan zal dan nog lastiger worden en dat is niet de bedoeling. In deze blog kom je meer te weten over hoe je makkelijker uit je stoel komt. Een voorbeeld van zo een tip is het aanschaffen van elektrische relaxzetels. Je kunt dus een relaxzetel kopen

Elektrische relaxzetel aanschaffen

Het aanschaffen van een elektrische relaxzetel kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Deze stoelen zijn dan ook erg handig voor mensen met bijvoorbeeld rugklachten. Ook zijn deze stoelen handig voor mensen die het lastig vinden of moeilijker uit hun stoel komen. De elektrische relaxzetel is erg comfortabel om erin te zitten. Je kunt hier heerlijk in relaxen. Je kunt zo een stoel op maat laten maken. Op deze manier kan de stoel perfect op jou aansluiten. Je kunt de stoel laten maken op basis van de lichaamsbehoefte. Bij het op maat maken van zo een stoel wordt er gekeken naar de fysieke conditie van een persoon. Verder wordt er ook gekeken naar de beenlengte en naar het zitgedrag van iemand. Je kunt zo een elektrische relaxzetel erg makkelijk verstellen. Een andere functie van de elektrische relaxzetel, wat heel belangrijk is voor mensen die moeilijk kunnen opstaan is dat het een sta-op functie heeft. Dit zorgt ervoor dat mensen makkelijker uit de stoel kunnen komen. De eerste tip is het aanschaffen van een goede stoel. 

5 stappen om uit de stoel te komen

Een andere tip is hoe je uit de stoel kan komen. Dit kan in 5 stappen. Allereerst moet je jezelf naar voren schuiven. Bij stap 2 zul je zo ver mogelijk naar voren moeten leunen zodat je in stap 3 je voeten naar achter kunt schuiven. Bij stap 4 is het de bedoeling om vanuit je benen de kracht te zetten. Op deze manier zet je dus geen gewicht op je polsen of je rug. De kracht komt dus vanuit de benen. De laatste stap is rustig blijven. Mocht je het gevoel krijgen dat je duizelig wordt, dan kun je even stil blijven staan. 

Armleuningen bij stoelen

Een andere tip bij het moeilijk opstaan is om altijd in een stoel te gaan zitten, waarbij je armleuningen hebt. Vaak hebben mensen, die moeilijk kunnen opstaan, niet genoeg kracht. Wanneer je in een stoel zit met armleuningen, dan kunnen je armen meehelpen bij het opstaan. Op deze manier is het mogelijk om de kracht te verdelen over het lichaam. 

Goede zithouding aanhouden

Wanneer het lastig is om op te staan, zorg er dan voor dat je van tevoren een goede zithouding hebt. De voeten moeten volledig op de grond staan. Er moet ruimte zitten tussen het zitgedeelte van de stoel en de knie. Verder moeten je schouders kunnen steunen tegen de rugleuning. 

Iemand om hulp vragen

De laatste tips, is iemand om hulp vragen. Mocht je niet meer jezelf kunnen helpen, dan is het mogelijk om iemand om hulp te vragen. Deze persoon kan dan helpen bij het opstaan.